Program

Podnebne spremembe: izziv za politiko, podjetja in posameznika

Kljub retoriki o prizadevanjih za dosego ciljev iz Pariškega sporazuma se svet ne premika dovolj hitro k omejitvi segrevanja na 2 °C ali idealno 1,5 °C. Za to omejitev moramo čimprej oz. vsaj do sredine stoletja doseči neto ničelne emisije CO2 in zmanjšati emisije drugih toplogrednih plinov, s trenutnimi trendi pa ne bomo dosegli neto ničle niti do konca stoletja. Vendar samo zmanjšanje izpustov ne bo dovolj, če hkrati ukrepi ne bodo tudi cenovno dostopni ter hkrati zagotavljali zanesljivost in industrijsko konkurenčnost. Čimprej potrebujemo odgovore za vprašanja kot so: kako uvesti najprej cenejše rešitve kot so npr. prehod s premoga na plin za proizvodnjo električne energije, ukrepe za energetsko učinkovitost ali uporaba hibridnih sistemov ogrevanja, za zmanjšanje izpustov do leta 2030? Kako podvojiti hitrost, s katero postanejo drage rešitve npr. letala na vodik ali majhni modularni jedrski reaktorji cenejše? In pa kje in kdaj se bodo pojavila ozka grla npr. pri materialih, prostoru, infrastrukturi ali delovni sili in kako jih je mogoče preprečiti? 

Vlade morajo ustvariti okolje, ki podpira prehod na nove tehnologije, razviti celovit pogled na to, kako naj se sistemi oskrbe z energijo preoblikujejo v skladu s povpraševanjem, in zaščititi domačo konkurenčnost ob hkratnem spodbujanju globalnega sodelovanja. Socialni sektor mora zagotoviti, da nobena skupina med prehodom ni nesorazmerno obremenjena. Pri vsem tem pa je nujno razumevanje problematike in sodelovanje potrošnikov, zaposlenih in državljanov, saj gre tudi za spremembe dnevnih rutin ali življenjskega sloga.

Biotehniška fakulteta v Ljubljani

Lučka Kajfež Bogataj

Lučka Kajfež Bogataj predava kot redna profesorica na Biotehniški fakulteti, Fakulteti za matematiko in fiziko, Fakulteti za družbene vede in na Fakulteti za arhitekturo na Univerzi v Ljubljani. Posveča se raziskavam s področja aplikativne meteorologije in s področja podnebnih sprememb. Delovala je kot članica IPCC (Medvladnega odbora za podnebne spremembe pri OZN) v Ženevi, članica upravnega odbora GWP (Globalno partnerstvo za vodo) v Stockholmu in kot članica skupine za etiko in podnebne spremembe pri UNESCO.  Leta 2007 je IPCC za prizadevanje pri ozaveščanju javnosti o usodnih posledicah segrevanja ozračja prejel Nobelovo nagrado za mir in tako je tudi Lučka Kajfež Bogataj, kot del ekipe IPCC, postala soprejemnica Nobelove nagrade. Leto dni pozneje ji je takratni predsednik Slovenije, Danilo Türk, podelil red za zasluge »za odmevno znanstveno delo na področju proučevanja podnebnih sprememb ter njeno predanost varovanju okolja«. Medaljo za znanstvene zasluge ji je podelila Univerza v Verakruzu (2008), častni doktorat pa Univerza na Primorskem (2011), na evropski ravni je bila imenovana v skupino žensk, ki navdihujejo Evropo (2012). Raziskovalno se osredotoča na področje podnebnih sprememb in aplikativne meteorologije, še zlasti na vpliv vremena in podnebnih sprememb na rastlinsko pridelavo in človeka. Sodeluje pri številnih projektih, tako nacionalnih kot mednarodnih.

Format

Mreženje

Mreženje

Osrednji govorniki in diskusije

Osrednji govorniki in diskusije

Novi trendi in globalno znanje

Novi trendi in globalno znanje

Primeri dobre prakse

Primeri dobre prakse

Interaktivne delavnice

Interaktivne delavnice

REGISTRACIJA - LAST CALL (-20 %)

Individualna kotizacija za podjetja

440 352 EUR (brez DDV)

Individualna kotizacija za fizične osebe

290 232 EUR (brez DDV)

Paket 5ka – od 5 do 9 udeležencev iz istega podjetja

380 304 EUR (brez DDV) / osebo

Paket 10ka – 10 ali več udeležencev iz istega podjetja

350 280 EUR (brez DDV) / osebo

Za več informacij o skupinskih prijavah nam pišite na cpoef@ef.uni-lj.si.

Za odpovedi po 8. marcu 2024 ni mogoče zagotoviti povračila. V primeru neudeležbe povračilo kotizacije ni možno. Izbor delavnic lahko spremenite najkasneje do 8. marca 2023.

*DDV ni vključen v ceno.

Pomembne informacije o vaši prijavi

Pomembne informacije


Če želite prijaviti več udeležencev, izpolnite vlogo za vsakega udeleženca posebej.

PRIJAVA je odprta do zapolnitve vseh mest. Po izpolnitvi prijavnega obrazca boste prejeli potrditev o prijavi s povzetkom izbranih delavnic na vaš e-poštni naslov.

ODPOVEDI so vračljive do 8. marca 2024. Po tem datumu se zaračunajo vse pristojbine. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

V primeru odjave po 8. marcu 2024 povračilo kotizacije ni več možno, kot tudi ne v primeru, da ste prijavljeni in se programa ne udeležite.

PLAČILO: Račun bo izdan v dveh tednih po dogodku.

Partnerji

Organizator

Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO MGRT-logotip-e1490791644839